case: e-commerce manager @ SONY Benelux

 

Wat wilde SONY Benelux:

SONY Benelux had geen controle over hun centraal gemanagede webshop, maar was wel verantwoordelijk voor opgelegde targets. Zodoende wilde Sony een expert inhuren die kon helpen de controle te krijgen over het platform, dit te embedden in de lokale organisatie, te doen groeien en tevens mogelijk kanaalconflict te ondermijnen.

Wat heb ik gedaan:

Met behulp van het reverse-ROI model heb ik de (on)haalbaarheid van de opgelegde targets aangetoond. Ik heb me bezig gehouden met de targets en benodigde online marketing activiteiten om die te behalen. Daarnaast heb ik me met de algehele marketing en positionering van de webshop bezig gehouden: de webshop als een intergraal onderdeel van de SONY Benelux activiteiten neergezet door offline acties ook online in te zetten. Tevens heb ik gebruik gemaakt van de middelen die SONY al had, zoals Champions League sponsoring, voor online only acties. Intern heb ik management overtuigd om de online sales targets te laten mee tellen bij de offline sales. Ik heb ook de belangen van SONY Benelux vertegenwoordigd binnen SONY Europe (Zaventem, België).

Wat heb ik gerealiseerd:

Ik heb dashboards gerealiseerd die het management informeerden over de haalbaarheid van de targets op basis van hetgeen gebeurde op de site. Ik heb de omzet bijna verdrievoudigd en meeste targets ruimschoots gehaald. Ik heb SONY Europa ervan weten te overtuigen meer autonomie te geven aan SONY Benelux, waaronder land-specifieke betaalmethode (iDeal) en binnen SONY Benelux heb ik de webshop een integraal onderdeel van de algehele strategie en targets laten worden.

Tegenwoordig verkoopt SONY in Europa alleen nog direct via Amazon en niet meer via hun eigen kanaal.

Periode: 01-2008 tot 02-2009

Wat wordt er over mij gezegd:

Roald is een ervaren e-commerce professional die alle facetten van online beheerst/ Hij heeft een no nonsense business approach en is altijd op zoek naar innovatieve manieren om traffic en conversie te verhogen. Daarnaast is hij ook een leuke vent om mee te werken.

Joost van Vlijmen, business manager @ SONY Benelux