De mooie plaat die deze website siert, de Mercedes Benz W165,

heeft niet alleen een link met mijn passie voor autosport en klassieke automobielen, maar herbergt ook een toepasselijk verhaal voor digital commerce en transformaties.

Eind jaren '30 van de vorige eeuw werden er al Grand Prix verreden met zeer geavanceerde race machines. Eén van die Grand Pix was die van Tripoli (Libië). Echter, 6 maanden voordat de GP verreden zou worden, werden de reglementen gewijzigd ten faveure van de Italiaanse teams; die waren de overwinningen van de Duitser zat. 

Door slim om te gaan met hetgeen al beschikbaar was, wist Mercedes het toch voor elkaar te boksen om binnen die 6 maanden een auto te bouwen die voldeed aan de reglementen, mee te doen aan de Tripoli Grand Prix en met overmacht een 1-2 finish te realiseren.

De parallel die ik hierin trek met digital commerce en transformaties heeft te maken met de steeds veranderende omstandigheden waarin je als bedrijf moet opereren. Niet bij de pakken neerzitten, maar de uitdaging aan gaan, niet bang zijn voor verandering, maar accepteren dat dat de enige constante is. Door slim te zijn, hard te werken, testen en proberen kun je mee blijven doen in de snel veranderende wereld: het oude adagium van Darwin "ability to adapt" (overigens kwam dit ook ter sprake in mijn MBA scriptie). Tevens is dit voor mij de reden om het agile werken te propageren.

Lees de hele historie over de W165 op de site van het AMG Petronas F1 team.